יום חמישי, אוגוסט 17, 2006

חכמת הגוף לילדים ותינוקות



מאת: נירית שפירא
בשלושת החודשים הראשונים לחייו, שחק בכה ללא הפסקה. אורית גור, אמא שלו, מתארת ילד "מאוד עצבני, כמעט לא ישן במשך היום". יועצת הנקה הפנתה אותה לאוסטיאופתית; אחרי חמישה טיפולים שחק נרגע קצת והתחיל לחייך.
ענת לינזר-שיינמן, אוסטיאופתית, למדה בארצות הברית. בישראל, לדבריה, התחום הזה כמעט שאינו מוכר. לפי האוסטיאופתיה, כל סטייה מהמבנה התקין של מערכת השרירים והשלד עלולה לגרום לליקויים בתפקוד, ולכן טיפול במערכת השלד וברקמות העוטפות את האיברים הפנימיים עשוי להשפיע לטובה על תפקוד מערכת העצבים, כלי הדם, נוזל הדם והלימפה ועוד. במהלך הטיפול נוגעת לינזר-שיינמן בנקודות רפלקס, פורקת בעדינות מפרקים ומעסה את השרירים. לדבריה, בעיות רבות של תינוקות וילדים קשורות בהתאחות לא סימטרית של עצמות הגולגולת; ראש התינוק עובר בתעלת הלידה, והעצמות שנדחסות אמורות בעזרת הבכי והיניקה החזקה, לחזור למקומן הטבעי. אולם לא תמיד הדבר כך: מחקר של ד"ר ויולה פריימן, שהתפרסם לאחרונה בביטאון הרופאים האוסטאופתים בארצות הברית, גילה שמתוך 1,250 ילודים רק 145 הייתה תנועה סימטרית בכל מפרקי הגולגולת ובעצם העצה. גורמי הסיכון הם לידה ארוכה (מעל 24 שעות), צירים מוקדמים מחודש חמישי-שישי, תנוחות חריכות של התינוק בלידה, ראש גדול יחסית שמתקשה במעבר, הפרעה במעבר שמקורה באגן של האשה או בעצם הזנב, לידת מלקחיים או ואקום, וכאשר חבל הטבור כרוך סביב הצוואר. "התוצאה עלולה להיות, מגבלות תפקוד, שינויי אופי, עצבנות, בכי בלתי מוסבר, פליטות, הקאות, קשיים ביניקה, חסימת צינור הדמעות ובמקרים קשים יותר: בעיות קואורדינציה, קשיי למידה, קשב וריכוז" מסבירה לינזר-שיינמן. "במקרים מאוד חמורים יופיעו טונוס שריר גבוה, נמוך או לא מווסת, בעיות נשימה, עיוותי גולגולת או אפילו שיתוק מוחין. הבעיות מופיעות כשהמוח המתפתח נתקל בהגבלה של המבנה שמכיל אותו. לפעמים מאובחנים מקרים מסוג זה בטעות כקשורים למוגבלות ביכולת, לגורמים גנטיים או לבעיות פסיכולוגיות".
לינזר-שיינמן טיפלה, בין השאר, גם בתינוק בין שלושה חודשים שסבל מדלקת עיניים והרופאים המליצו לפתוח בניתוח את תעלת הדמעות שלו, שאובחנה כחסומה. הוא קיבל ששה טיפולים, חלקם תוך כדי יניקה, ובינתיים נראה שהבעיה נפתרה; ילד שסבל מרגליים עקומות טופל, הודרך לבצע תרגילים ואמו מדווחת שהיום הוא מצויד בזוג רגליים ישרות. "ככל שהטיפול מתבצע בגיל מוקדם יותר, כך הוא יעיל יותר" אומרת לינזר-שיינמן. "מדובר בשיטת ריפוי חדשה בארץ יחסית, ולעיתים רבות היא יכולה לעזור כאשר טיפול קונבנציונאלי אינו יכול לתת מענה".

אין תגובות: